-->

Juvan Taito shopin ja käsityökeskuksen historiaa

Tulosta

Vuonna 1975 Juvalle perustettiin kotiteollisuusneuvonta-asema, jonka toimintaa organisoi Mikkelin kotiteollisuusyhdistys. Paikkana oli tuolloin Kotila-niminen talo Savonlinnan tien varressa vastapäätä Hilduria.
Juvalle haluttiin oma kansallispuku ja sellainen saatiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Hillevi Valkosen kirjoittamassa kronikassa kansallispukuartikkelin lopussa kerrotaan puvun synnystä.
Kotitalousneuvonta-asema muutti Kotilasta Tiirikaisen taloon (Juvantie 24) 1980-luvun alussa. Talo oli saanut kutsumanimensä siellä työskennelleen räätäli Tiirikaisen mukaan.

Neuvojat vaihtuivat tiheään tahtiin, kunnes Marjo Kaartinen aloitti työt Juvan käsityöneuvonta-asemalla Tiirikaisen talossa kesäkuun alussa 1989 ja jäi pitkäksi aikaa. Silloin toiminta keskittyi melkein kokonaan kudonnan neuvontaan. Kangaspuita oli enimmillään viidettoista. Muun muassa kansalaisopiston kansallispukupiiriläiset kutoivat kansallispukukankaansa Tiirikaisen talossa. Satunnaisesti tarjottiin lyhytkursseja ja ompeluneuvontaa, kankaitakin oli myynnissä. Järjestettiin näyttelyitä ja pajatapahtumia kuten kankaanpainantaa.

Tiirikaisen talo Juvantie 24:ssä.
Tiirikaisen talo Juvantie 24:ssä. Talo purettiin Martti Talvela -kampuksen tieltä 2020-luvun vaihteessa.
Kankaanpainantakurssilaisia.
Kankaanpainantakurssilaisia.

1990-luvun alkupuoliskolla valtakunnallinen käsi- ja taideteollisuusjärjestö käynnisti myymäläprojektin, johon Juva valittiin yhtenä kolmesta Mikkelin yhdistyksen toimipaikasta. Muut olivat Puumala ja Kerimäki. Asemille tehtiin myymälätilat ja aloitettiin käsi- ja taideteollisuustuotteiden myynti. Yhdistyksen tuotesuunnitteluvastaava Leena Matomäki suunnitteli Juvalle pellavaisen Tuukki-liinasarjan. Liinoja kutoivat juvalaiset Raili Avelin ja Irja Kuosmanen. Tekstiilitaiteilija Jukka Vesterinen suunnitteli Juvalle Katras-neulesarjan suomenlampaan villasta. Koneneuleita valmisti kangasniemeläinen Minna Lahikainen.

Tuukki-sarjan julkistus. Marjo Kaartinen kuvassa.
Tuukki-pellavaliinasarjan julkistus. Marjo Kaartinen esittelee.
Käsityötarvikkeita myynnissä Tiirikaisen talossa.
Käsityötarvikkeita myynnissä Tiirikaisen talossa.

Järjestön valtakunnallinen nimiuudistus 1990-luvulla muutti käsityöneuvonta-asemat käsityökeskuksiksi. Myymälätoiminnan myötä haettiin parempaa toimipaikkaa näkyvyyden takaamiseksi. Muutto Hilduriin toteutui 1997, kun kansalaisopiston tekstiilitöille saneerattiin tilat Tirrolan mäeltä. Uusi myymälä avattiin juhannuksen jälkeen. Hildurin talo kiinnosti yleisöä. Monet kertoivat käynneistään lääkäri Nuutisen vastaanotolla, hammaslääkärissä, kansalaisopiston kursseilla, tai muistelivat työpaikkaansa kyseisessä talossa. Joku oli asunutkin ullakolla olevassa huoneessa kouluaikanaan. Yöjuoksutkin käsiteltiin.

Palkitsemistilaisuus
Palkittuja vuonna 1995: Raili Metsäluoto, Kaija Huhtinen ja Hillevi Valkonen saivat Käsi- ja taideteollisuusliiton tunnustuksen käsityöneuvonnan viettäessä 20-vuotisjuhliaan.

Hildurissa ryhdyttiin myymälän ohella pitämään kesäkahvilaa. Myytiin myös Kyytselän jäätelöä. Kursseja ryhdyttiin pitämään viikoittain talvikaudella. Kesällä pidettiin Koululaisten Taitoviikkoa.
Kädentaidoista sivutuloja maaseudulle –projekti toteutettiin 1997-1999. Turpeet tuotteeksi -projekti 1998-2000 tutustutti osallistujat turvekuituun ja siitä haettiin tuoteideoita käsityöläisille. Kaikista Mikkelin käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen käsityökeskuksista tuli myös Taito Shoppeja eli liityttiin valtakunnalliseen myymäläketjuun.

Taitoviikkolaisia
Taitoviikkolaisia villaa käsittelemässä.

Hilduri matkailukohteeksi –projekti oli vuorossa 2006-2007, jonka aikana toteutuivat Ratia-matot ja Hildurin ullakon remontti näyttelytilaksi. Mattoja kutoivat juvalaiset Aune Vilve ja Silja Pajunen. Taito Shop järjesti kesänäyttelyitä Vinttigalleriassa vuosina 2007-2012. Hildurin uusi elämä –projektissa 2011-2012 syntyi Hildurin historia Kirsi Vertaisen kirjoittamana.

Hilduri
Hilduri Juvan kirkonkylällä. Kuva lienee 1990-luvun lopulta.

Juvan käsityökeskus ja Taito Shop lakkautettiin 31.1.2013 ja pitkäaikainen työntekijä Marjo Kaartinen siirtyi Taito Itä-Suomen Mikkelin käsityökeskukseen. Hilduriin jäi omatoimikutojien käyttöön neljät kangaspuut, joiden loimista Kaartinen vastasi edelleen ja organisoi Hildurin Vinttigallerian kesätoimintaa. Häneltä voi myös kysyä neuvoja Juvan kansallispuvun kankaiden kudontaan.

Sittemmin Juvan käsityöläiset -yhdistys on järjestänyt Hildurissa kesänäyttelyitä ja talvitoimintaakin aktiivisesti. Juvalaiset osaavat odottaa mm. vuotuisia käsityöläisten joulumyyjäisiä, jotka parhaimmillaan jatkuvat koko joulunalusajan. Kangaspuita ei Hildurissa juuri nyt ole, kutojien on käännyttävä kansalaisopiston puoleen. Käsityöläisten tekemiä tuotteita on ollut myynnissä, avoimia käsityö-laneja on järjestetty ja vintillä on ollut käsityönäyttelyitä eri teemoilla.

Juvan risti -koru on innoittanut suunnittelemaan samalla teemalla neulemalliston, joka julkistettiin kesällä 2022 . Mallistoon kuuluu kaarrokevillapaita, villasukat, pipo, pääpanta, lapaset ja säärystimet. Käsityöläisiltä voi ostaa sekä valmiita neuleita että ohjeita niiden tekemiseen. Ristikuvion suunnittelusta ja ohjevihkon valmistamisesta vastasi käsityöläisten pj. Mirja Lantiainen ja pienempien kuvioiden suunnittelusta Mirja Sepponen Mikkelistä. Anne Holm oli mukana laskemassa silmukkamääriä eri kokoihin. Hän valmisti myös mallipaidat. Sen jälkeen Anne onkin tehnyt kymmenittäin Juvan risti -paitoja, -sukkia ja -lapasia.

Hildurin myymälää 2022
Hildurin myymälää Juvan käsityöläisten ylläpitämänä 2022.
Hildurin myymälää 2022
Hildurin myymälää Juvan käsityöläisten ylläpitämänä 2022.

Juvan käsityöläisten aktiivi Kaija Huhtinen palkittiin Juvan kulttuuripalkinnolla 2018 niin tekstiilitaiteesta kuin Hildurin ja keskustan elävöittämiseksi tekemästään työstä. Juvan käsityöläisille kulttuuripalkinto myönnettiin vielä uudelleen vuodesta 2023, jolloin kirkonkylällä tyhjilleen jäänyt Kukkokoulu herätettiin uudelleen eloon kesän ajaksi valtakunnallisen Tilkkubiennaalin näyttelytilaksi. Monipuolinen ja korkeatasoinen tilkkukäsityönäyttely keräsi suuren joukon kävijöitä eri puolelta Suomea. Tilkkuteemaisia näyttelyitä käsityöläiset kokosi biennaalin rinnalle samana kesänä myös Hilduriin ja Juvan kirjastoon.

Teksti: Marjo Kaartinen (2017) ja Piia Häkkinen (2024)

Juvan risti -neuleita
Juvan risti -neuleet esiteltiin vuonna 2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *