-->

Koodi – Gottlund-runokilpailu 2023

Tulosta

Gottlund-runokilpailu järjestetään jo kymmenettä kertaa. Kilpailun teema on tänä vuonna ”koodi”. Kilpailuaika on 20.2.-30.4.2023. Kilpailun säännöt ja käytännöt ovat muuten samat kuin ennenkin, mutta runojen määrä per kilpailija on nyt rajoitettu yhteen.

Kilpailun tarkoitus on muistaa 1800-luvulla vaikuttanutta kansanperinteen kerääjää ja monitoimimiestä C.A. Gottlundia. Vuosittain vaihtuvat teemat ovat liittyneet jollakin tavalla hänen elämäänsä.

Gottlund käytti koodeja omassa tuotannossaan: hänellä oli tapana kirjoittaa päiväkirjaansa arkaluontoisimmat asiat salakirjoituksella. Vermlannin päiväkirjassa, joka on kirjoitettu hänen matkallaan metsäsuomalaisia tapaamaan, on kuvattu salakirjoituksella lukuisia intiimejä kohtaamisia. Gottlund-työryhmä luonnehtii teemaa näin: jokainen meistä naamioituu joskus suojaan katseilta, verhoutuu, salaa todellisia aikeitaan tai suojaa henkilöllisyyttään. Koodin avulla nämä portit voidaan avata ja suojaukset purkaa. Millaisia koodeja elämässä voi luoda tai milloin niitä on korjattava, mitä ne merkitsevät ja kuinka ne murretaan?

Gottlund oli kiihkeä suomalaisuuden ja suomen kielen puolustaja, joka kuitenkin joutui usein kahnauksiin aikalaistensa kanssa. Häntä on sanottu ikuiseksi kakkoseksi.

Runokilpailua on järjestetty vuodesta 2014. Sen toteuttaa vapaamuotoinen työryhmä yhteistyössä Juvan kulttuuripalveluiden ja Juvan kirjaston kanssa. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut yli sata kirjoittajaa.

Kilpailuun osallistuvan runon maksimipituus on yksi liuska, yhdelle puolelle paperia, ja runojen määrä 1 / osallistuja.

Gottlund-runokilpailua 2023 tukee Juvan kulttuuri ry.

Lisätietoja kilpailusta ja Gottlund-viikosta: Johanna Kuusisto, 0400 136 176, johanna.kuusisto[a]juva.fi

Seuraa kilpailun fb-sivua: facebook.com/gottlundrunokilpailu.

Säännöt

Gottlund-runokilpailun säännöt 2023

 1. Vuoden 2023 teema on koodi.
 2. Kukin osallistuja voi lähettää yhden runon. Runojen muotoa ei rajoiteta.
 3. Runojen on oltava selvästi luettavia, mieluiten koneella kirjoitettuja. Sivulle merkitään kirjoittajan nimimerkki. Runojen maksimipituudeksi suositellaan yhtä liuskaa. Oheen liitetään suljettu kirjekuori, jossa on tekijän nimi ja yhteystiedot, ja jonka päälle kirjoitetaan nimimerkki.
 4. Kilpailuaika on 20.2.-30.4.2023. Runot lähetetään osoitteella
  Juvan kunnankirjasto
  Johanna Kuusisto
  Raili Kostian tie 2
  51900 Juva

  Kilpailun viimeisen päivän postileima riittää.
 5. Esiraati valitsee 10-15 finalistia, joista kilpailun päätuomari valitsee voittajan ja sijoittuneet.
 6. Tulokset julkistetaan yleisötilaisuudessa 7.7.2023 klo 13 Juvan Partalassa, Huttulantie 1, 51900 Juva.
 7. Kolme parasta kirjoittajaa palkitaan. Ykköspalkinnon voi voittaa vain kahdesti peräkkäin. Aiemmat julkaisut eivät rajoita kilpailuun osallistumista.
 8. Runoja ei palauteta, vaan ne arkistoidaan Juvan kirjastoon. Julkaisuoikeudet ovat tekijällä, mutta Juvan kunta voi käyttää runoja eri yhteyksissä suullisesti ja kirjallisesti. Voittajarunot julkaistaan Juvan kulttuurisivuilla ja kaikki finalistit seuraavana vuonna Gottlundin tuvan runoniityllä.

Lisää luettavaa

www.juvankulttuurisivut.fi
Carl Axel Gottlund
Kymmenen kohtaa aiheesta Carl Axel Gottlund ja kieli
Gottlund-runokilpailu 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.