-->

JET-teatteriryhmä

Tulosta

JET-ryhmä perustettiin syksyllä 1999. Ryhmään kuului neljä eri-ikäistä naista, joiden tarkoituksena on tehdä teatteria Raamatun pohjalta. He halusivat osoittaa, että Raamattu on yllättävän nykyaikainen kirja, eikä ihminen ole muuttunut vuosituhansien kuluessa. Ryhmä teki pienimuotoista intiimiteatteria. He halusivat tuoda teatterin ihmisten keskuuteen, paikkoihin, jotka eivät ole tyypillisiä esityspaikkoja. Ryhmä teki kaksi esitystä vuosina 2000-2001.

”Jumala, joka minut näkee – Saaran ja Hagarin tarina” sai ensi-iltansa maaliskuussa 2000. Pienoisnäytelmä perustuu Vanhan Testamentin tapahtumiin: Saara on lapseton arvostetun kansanjohtajan vaimo. Hagar, hänen orjattarensa, synnyttää emännälleen lapsen, ja jännite on valmis. Näytelmän teemoja ovat niin mustasukkaisuus, lapsettomuuden tuska ja huoli lapsen tulevaisuudesta kuin ilo omasta naiseudesta ja Jumalan armon kokeminen. Pienoisnäytelmä esitettiin Juvan kirjastossa, joka esitystilana oli sopivan intiimi, yleisö oli lähellä. Etelä-Savon harrastajateatterikatselmuksessa Saaran ja Hagarin tarina valittiin Työväen Näyttämöpäiville Mikkeliin, jossa se esitettiin kolme kertaa pienellä näyttämöllä.

Ryhmän toinen pienoisnäytelmä, ulkoilmaesitys ”Luojan Ylistys”, nähtiin ensimmäisen kerran elokuussa 2000. Gottlundin tuvan pihapiiri antoi hienot puitteet esittää Jesajan ja Psalmien kirjan tekstejä, jotka ovat täynnä iloa ja kiitollisuutta. Ryhmä toteutti myös esityksen sisätiloihin muunneltuna Savonlinnan nuorten tapahtumassa.

JET-ryhmään kuuluivat Juvan yläasteen äidinkielen ja historian lehtori, ilmaisutaidon opettaja Marja-Liisa Happonen, pastori Maarit Nuopponen, erityisopettaja Irmeli Suuronen ja diakonissa Virpi Ristkari. Esitysten tekstien kokoamisesta ja käsikirjoituksista vastasivat Maarit Nuopponen ja Irmeli Suuronen sekä ohjauksesta Irmeli Suuronen. Esitysten tekniikasta huolehti Juvan seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Antti Ristkari. Porukka teki tiivistä ryhmätyötä, vaikka sillä olikin tietynlainen ”työnjako”. Kaikkien ideat otettiin huomioon, niistä keskusteltiin ja niille naurettiin.

Teksti: Maarit Nuopponen

Kirjallisuutta

Heikkinen, Pirkko: Näyttämöpäivät tutki ihmisen identiteettiä. Savon Sanomat 30.1.2001.
Laitinen, Seija: Juvalainen JET-ryhmä puhuu ihmiseltä ihmiselle. Länsi-Savo 29.1.2001.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *