-->

Juva Rokkaa -festarit

Tulosta
Juva Rokkaa -festarien syntysanat lausuttiin ensimmäisen kerran syksyllä 2011, kun oli päätetty että Metsä Rokkaa -tapahtuma tehdään kesällä 2012. Ensin vain piti katsoa, kuinka alue toimisi ja mitä kaikkea se tulisi vaatimaan. Tapahtuman vetäjäksi suostuteltiin Vesa Kontiainen ja taloudellisen vastuun kantoi Jii Pee Lomat Ky.

Kun Metsä Rokkaa oli mennyt hienosti, päätettiin seuraavalle kesälle tehdä Juva Rokkaa. Tapahtumien nimet keksi Vesa Kontiainen. Niin kuin huomaamme, savolainen logiikka on terävää ja mielikuvitus huikeaa. Toisaalta, minkä ihmeen takia olisi pitänyt keksiä väkipakolla joku kummallinen nimi tapahtumalle.

Metsä Rokkaan myötä saatiin paljon oppia uudesta alueesta. Nopeasti huomattiin, mikä toimii hyvin ja missä on parannettavaa. Ensisijaisesti suurimmat ongelmat olivat sähköistys ja paikoitusalueet. Autojen parkkeeraus oli täsmälleen samalla paikalla kuin Puustockin aikoihin eli alueet Juvan ABC:n läheisyydessä. Juva Campingille ei mahtunut mitenkään sellaista automäärää, ei edes yhtä kolmasosaa, joten P-alueiden paikka oli selkeä.

Alusta alkaen oli myös selvää, että Juva Rokkaa tehdään kaksipäiväisenä tapahtumana, sillä noin isoa balettia ei kannattanut rakentaa vain yksipäiväiseksi. Logistiikka oli selvä, kahden päivän tapahtuma ei lisäisi kustannuksia niin paljoa, etteikö sitä kannattaisi tehdä. Jos toinen päivä ei onnistuisi taloudellisesti, niin toisena päivänä saatetaan onnistua ja taloudellisesti kokonaisuus olisi kasassa. Ennen kaikkea alkoholin myynnistä saadut tulot houkuttivat ja pienensivät taloudellista riskiä.

Budjetti oli varovainen, niin kuin sen pitääkin olla, kun tehdään ensimmäistä kertaa festaria uudelle alueelle. Vaikka Puustock oli hyvin suosittu tapahtuma, aikaa oli kulunut viisi vuotta. Sen varjolla tai maineella ei saataisi mitään. Oli aloitettava täysin alusta. Se tiesi äärimmäisen paljon töitä, sillä jokaisen asian eteen täytyy tehdä asioita järkyttävän paljon.

Yhteistyökumppaneiksi saatiin Juvan Kunta, jonka kanssa tehtiin alkuun kaksivuotinen sopimus, mikä piti sisällään vuosittaisen rahasumman 10 000 euroa. Sen päälle Juvan Kunta rakennutti ja rahoitti Juva Campingille sähköliittymän, joka jyvitettiin kahden vuoden aikana. Sähköliittymä olikin tukitarpeellinen, sillä agrikaattien aika oli ohi, ja saikin olla. Nyt oli iso ongelma poistunut. Virta riittää kyllä jatkossa.

Juva Camping. Kuva: Heikki Luukkonen.

Ensimmäinen Juva Rokkaa järjestettiin kesäkuun 28- 29.6.2013. Perjantaina 28.6 väkeä valui alueelle kohtuullisesti, kaikkiaan 2200 kävijää. Illan aloitti mikkeliläinen Baltix. Toisena esiintynyt suloinen myrkynkeittäjä Mariska valloitti luonnonlapsi-meiningillään Juvan festariyleisön. Mariskalla oli mainio Pahat Sudet -yhtye ja Kukkurukuu raikui. Kolmantena lavalle kipusi suomirockin legendayhtye, . Illan päätti Kaija Koo.

Lauantaina 29.6. sää oli puolipilvinen, joskin aurinko välillä pilkahti hetken. Juvalainen Awake! aloitti ja toisena soittaneen Lipsaset -yhtyeen keikan aikana tuli räväkkä vesikuuro, luokkaa erittäin kova. Vartin ajan satoi isoja pisaroita kaatamalla. Tuon jälkeen ei onneksi vettä tullut vaikkakin puolenyön aikaan Jukajärven toisella puolella oli todella tummia pilviä, salamoi ja ukkonen jyrisi. Se ei kuitenkaan noussut päälle. Selvittiin säikähdyksellä. Klamydia oli loistava ja seuraavana esiintynyt Popeda oli takuuvarma rokkikone ja bileet olivat pystyssä.

Viimeisenä esiintynyt Apulanta oli äärimmäisen suosittu yhtye. Sen suosio on pysynyt hurjana vaikka vuosikymmenet vierii. Loppuyön keikka oli yhteislaulua ja jengi sai kuulla Apulannan legendaarisimmat biisit. Lauantaina paikan päällä oli 2700 kävijää, joten yhteislukemaksi saatiin 4900.

Ensimmäinen Juva Rokkaa oli takanapäin. Paljon saatiin rohkaisevaa ja hyvää palautetta. Löydettiin myös korjattavaa, viilausta ja hienosäätöä. Oikealla tiellä kuitenkin oltiin. Juva oli taas Juva Rock City.

Toinen Juva Rokkaa pidettiin 4-5.7.2014 ja ensimmäisestä vuodesta oli otettu opiksi. Alueen logistiikka oli kohtuullinen ja esiintymisbudjettia kasvatettiin varovaisesti. Ohjelmistoon lyötiin lisää paukkuja ja toisessa Juva Rokkaa -festareilla esiintyivät: Haloo Helsinki!, Cheek, Jenni Vartiainen, Popeda, Neljä Ruusua, Kotiteollisuus, Viikate, Francine sekä paikalliset Luonteri Surf ja Dreamferno.

Oman sählinkinsä aiheutti, Haloo Helsingin siirtyminen lauantaista perjantaille, sillä lippuja oli ennätetty myydä paljon ennakkomyyntipisteissä. Kuitenkin asia saatiin lopulta järkeistymään. Tapahtumaviikolla satoi vettä ja molempina tapahtumapäivänä 1,5 tuntia ennen porttien aukaisua mutta itse tapahtuman aikana vesisateelta säästyttiin. Aurinko paistoi molempina päivinä ja Juva Rokkaa keräsikin 6300 kävijää.

Vuonna 2015 kolmannessa Juva Rokkaassa, 3-4.7.2015, esiintyjälista on kovin mitä koskaan, sillä perjantaina esiintyivät Juha Tapio, Haloo Helsinki!, Apulanta ja Popeda. Yleisöä saatiin huikeat 4300. Ensi alkuun oli ajateltu, että 4000 kävijää olisi yhdelle päivälle maksimi, mutta tuota rajaa nostettiin kolmella sadalla. Lauantaina esiintyivät Elastinen, Kaija Koo, , Lauri Tähkä, Osmos Cosmos sekä pääesiintyjänä toiminut Sleepy Sleepers. Sää oli hyvin lämmin ja paikan päälle saatiin 3800 kävijää, joten uusi yleisöennätys parani reippaasti, 8100 kävijää. Uutuutena oli taaimmassa anniskeluteltassa ollut trubalava, joka saavutti suuren suosion. Päälavan roudaustaukojen aikana esiintyi perjantaina No-Signal ja lauantaina Kapa Montonen. Aiemmin perjantaina aamupäivästä startanneessa kolmannessa Metsä Rokkaassa oli yleisöä päivän mittaan 4200 kävijää, joten viikonloppu keräsi kaiken kaikkiaan huikeat 12 300 kävijää.

Juva rokkaa 2016. Kuva: Heikki Luukkonen.

Neljäs Juva Rokkaa rokattiin 1-3.7.2016. Tällä kertaa oltiin kolmipäiväisenä, koska Osuuskauppa Suur-Savo järjesti 100 v -juhlapiknikin ja samalla järjestettiin ns. Juva Rokkaa -jatkot. Perjantaina 1.7.esiintyivät Robin, JVG, Neljä Ruusua sekä Eppu Normaali. Sää oli suotuisa ja kävijöitä saatiin perjantaina mukavat 4300. Lauantaina hyvä keli jatkui ja ensimmäisenä esiintynyt Antti Tuisku keräsi tontin täpötäyteen jo heti iltapäivästä. Toisena esiintyi SANNI ja kolmantena Klamydia. Loppuillan muut esiintyjät olivat Popeda, Chisu ja Kaija Koo. Lauantai oli huima päivä, sillä 4900 kävijää kruunasi upean päivän.

Sunnuntaina 3.7. pidettiin Osuuskauppa Suur-Savon 100 v -piknik ja Juva Rokkaa -jatkot, jossa esiintyivät Jari Sillanpää ja Neljänsuora. Keli ei ollut enää yhtä lämmin ja hieman ripotteli vettäkin. Ympäristökaupungeissa ja kunnissa oli samaan aikaan ukkosmyrskyä ja vettä oli tullut monissa paikoin paljon. Yleisöä saatiin siitä huolimatta 1600 kävijää. Kolmen päivän yleisömääräksi saatiin huikeat 10 800 kävijää, joka on Juva Rokkaa -festarien yleisöennätys.

Vuonna 2017 Juva Rokkaa täyttää viisi vuotta. Perjantaina 30.6. esiintyvät Antti Tuisku, Apulanta, Mikael Gabriel ja . Lauantaina, 1.7, lavan valtaavat Juha Tapio, Popeda, Kaija Koo, JVG, Teflon Brothers ja Jay Lewis Gang. Sunnuntaina, 2.7. esiintyvät Juva 575-piknikissä Lauri Tähkä ja Suvi Teräsniska. Ja tarina jatkuu.

Teksti: Vesa Kontiainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *