-->

Juvan partioveikkojen syntyvaiheet ja nykyinen toiminta

Tulosta

Kesällä 17.7.1949 perustettiin Kärppä-vartio Vuorenmaalla Nevaintakana. Tuolloin mukana olivat Jouko Remonen, Raino Ruotsalainen, Reino Ylönen, Ossi Ylönen ja Olavi Ylönen. Paria vuotta myöhemmin  17.6.1951 perustettiin Nevaintakana Juvan Partioveikot, tämä nimi on edelleen Juvan partiolaisilla käytössä.  Johtajana jatkoi Olavi Ylönen ja vartioneuvoston puheenjohtajana Leo Ylönen. Vuorenmaahan perustettiin Partioveikkojen myötä toinen vartio ja Risulahteen oma osasto. Toiminta oli vilkasta, 25 aktiivista jäsentä oli mukana.

Vuonna 1953 lippukunta laajeni kirkonkylälle, Vehmaaseen ja Nääringille. Vuonna 1954 partiolaisia oli Juvalla jo 125 ja osastoja kuusi. Kaksi vuotta myöhemmin lippukunnan käyttöön vihittiin oma lippu. Nevaintaustan partiomajan peruskivi muurattiin vuonna 1959.

Partioveikkojen toimintaa alkuvuosikymmeninä olivat leiritoiminta, partiotaitokilpailut, urheilukilpailut, suunnistus ja toimintakilpailut. Myös Lapissa on vaellettu Hammerfestia myöten. Sittemmin varsinaiset urheilukisat ovat jääneet vähemmälle, mutta edelleen toiminnan ydintä on yhteinen luonnossa liikkuminen ja perinteiset partiotaidot.

Juva partioveikkojen jäsenmäärä oli vuoden 2016 lopussa 60. Tähän lukuun ei ole laskettu mukaan alle kouluikäisiä nallepartiolaisia. Nallepartiotapaamisiin osallistuvia perheitä on noin 10-12. Tällä hetkellä lippukunnanjohtajana toimii Saija Grün. Ryhmätapaamisten ohjaajina toimivat Virpi Sihvonen, Anu Pelkonen, Senni Honkanen, Sari Rouhiainen ja Saija Grün. Nallepartion puolella ohjaajana toimii myös Susanna Matiskainen.

Leirejä on vuosittain. Lisäksi on partiolaisten perheillekin sopivia tapahtumia, keräyksiä ja partiokalentereiden myyntiä joulun alla. Partiolaisten käytössä on Koikkalassa sijaitseva partiomökki, joka on luonteva retkikohde. Varsinaiset ryhmätapaamiset järjestetään usein partiokololla Katinhännäntiellä. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään vastavuoroisilla vierailuilla.  Juvan seurakunta on tukenut merkittävästi partiotoimintaa tarjoamalla työtiloja, työntekijöiden vierailuja ja tapahtumayhteistyötä. Partiolaiset ovat olleet vetreitä auttamaan yleishyödyllisissä tapahtumissa, esimerkiksi vuonna 2016 he järjestivät kunnan tonttien esittelytilaisuuteen toimintaa lapsille.

Koonnut Heli Pakonen, lähteenä Juvan partioveikkojen 35-vuotisjuhlien käsiohjelma ja vuoden 2016 toimintakertomus.

Kirjallisuutta

Juvan partioveikkojen kotisivu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *