-->

Kerttu Kaasinen
(1899 – 1972)

Tulosta
Kerttu Kaasinen. Kuva: Saara Kaasisen arkisto.

Kerttu Kaasinen syntyi Kaskiinkylässä 27.7.1899. Hän oli maatalon kasvatti ja kauppiaan tytär.

Tyhjä hauta
Kerttu Kaasinen: Tyhjä hauta
Kuva: Eija Laitinen

Kaasinen kävi Savonlinnassa tyttökoulun ja jatkoi taideopintojen parissa Ateneumissa. 1918-20 Kaasinen opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja 1921 Taideteollisuus-keskuskoulussa. Hän valmistui Ateneumista kuvaamataidon opettajaksi v. 1923. Vaikea sairaus, keuhkotauti, esti häntä jatkamasta opintojaan Ranskassa, joten Kaasinen toimi vapaana taiteilijana. Kerttu Kaasinen tunnetaan lukuisista muotokuvista, joita hän maalasi niin Suomessa kuin ulkomailla. Malleina hänellä on ollut tunnettujakin henkilöitä.

Kaasisesta on sanottu hänen olleen vaikuttava taiteilijapersoona, joka oli avoin, välitön ja huumorintajuinen ihminen. Hänellä oli voimakkaita näkemyksiä asioista, ja annettavaa myös töittensä kautta. Hän käytti herkällä otteella pastelleja ja öljyvärejä. Kaasinen oli hyvin tuottelias ja muotokuvien lisäksi häntä kiinnostivat maisemakuvat, työkuvat ja uskonnolliset aiheet. Hän asui ja työskenteli lapsuudenkodissaan Kaskiissa, jossa kunnostettu navetta palveli ateljeena.

Kerttu Kaasinen: Jeesus ja Pietari Genesaretinjärvellä
Kuva: Eija Laitinen

Kerttu Kaasisen töitä oli esillä mm. Helsingissä Suomen taiteilijain näyttelyssä 1920, yksityisnäyttelyissä Savonlinnassa, Helsingissä, Sveitsin Trogenissa, Mikkelissä, Joroisissa ja Juvalla. Työ-ja opintomatkoja hän teki mm. Skandinaviaan, Italiaan ja Israeliin. Tällä hetkellä Kaasisen töitä on Etelä-Savon alueella mm. Mikkelin taidemuseon kokoelmissa, Heinävedellä ja Juvalla.

Minun kohdallani on sairaus merkinnyt ihmeellistä kypsymisen aikaa. Näkemykseni seestyi, palettini sai syvyyttä.

Vuonna 1969 Kaasinen julkaisi kirjoittamansa ja kuvittamansa satukirjan Mustan rotkon hopeakukka, jonka perinteinen satukuvasto muistuttaa Rudolf Koivun tyyliä. Kaasinen oli laaja-alainen taiteilija, jonka laatimassa teosluettelossa on yli 1000 nimikettä. Taiteilija kuoli 28.1.1972.

Teksti: Eija Laitinen
Päivitys 2017: Piia J. Häkkinen

Kirjallisuutta

  • Kaasinen, Kerttu: Mustan rotkon hopeakukka, Kunnallislehtien kirjapaino 1969, Pieksämäki
  • Nordström, Ernst: Suomen taiteilijat, maalarit ja kuvanveistäjät. Otava 1926.
  • Orro, Leena: Kerttu Kaasinen. Juvan kulttuurielämän piirteitä. Teoksessa Juvemmalle: juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Toim. Leena Orro. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.
  • Taiteilija poistui työnsä ääreltä. Juvan lehti 4.2.1972.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *