-->

Lottapirtti

Tulosta

Juvan kirkonkylässä toimi kioski-kahvila Lottapirtti vuosina 1938 – 1967. Valtakunnallinen lottajärjestö kannusti paikallisia yhdistyksiään varainkeruuseen pienellä liiketoiminnalla, ja Juvan Lottapirtti perustettiin tämän ajatuksen innoittamana. Sijainti oli kirkon lähellä, ja maakin oli vuokrattu seurakunnalta. Kioskirakennus purettiin 1967 keltatiilisen valtion virastotalon rakentamisen tieltä.

Juvalla oli vielä 1938 kovin rajallisesti palveluita matkustavaisille, joten kioski-kahvilan virvokkeet osoittautuivat tarpeellisiksi. Linja-autopysäkki sijaitsi kioskin vieressä. Kyytiään odottaville ei vielä ollut Matkahuollon kahviloita. Aukioloajat olivat Juvan lottien historiikin mukaan peräti klo 7-23 päivittäin, paitsi kirkonmenojen aikaan ei saanut myydä. Kioskinhoitajan ohjeissa mainitaan, että saatavilla on oltava hyvää kahvia, teetä, voileipiä ja virvokkeita. Myös kahvileivän leipominen kuului toimenkuvaan. Myös Lotta-tulitikkuja ja sokerikkoja oli tilattu myyntiin keskusjärjestöltä. Kahvilatoiminta toi järjestölle hyvän tuoton, jolla sodan sytyttyä avustettiin rintamalla olevia sotilaita. Lottapirtissä oli joskus myös järjestyshäiriöitä. Vetoomuskirje, jolla lottajärjestön puheenjohtaja vetoaa luutnantti Damsteniin humalaisten sotilaiden häiriköinnin lopettamiseksi, on säilynyt arkistoissa.

Lottapirtin kuva Perinnealbumi-kirjasta.

Lottapirtin varustelua parannettiin vähitellen. Jo alussa oli kirkolta saatu lahjoituksena kamina kahvilan pitämiseksi lämpimänä. Vuonna 1942 kahvilaan hankittiin myös puhelin, jonka numero oli 92. Limonadi tehtiin limonadikoneella. Lottajärjestön jäseniä pyydettiin kunkin toimittamaan kioskille kaksi litraa puolukoita, joten ehkä ne ovat olleet limonadin raaka-aine. Ainakin ne säilyvät hyvin.

Lottapirtti 1950-luvulla Sergei Kirtolan ottamassa postikorttikuvassa.

Kun lottajärjestö piti vuoden 1944 välirauhansopimuksen ehtojen vuoksi lakkauttaa ja järjestön omaisuus luovutettiin pois, kioski muuttui virallisesti Juvan Pirtiksi. Omistajaksi tuli Juvan sivistys- ja avustusrahasto. Lottien jälkeen Lottapirtin kahvilatoiminnasta huolehti Karppasen perhe. Lottapirttiä vastapäätä tien toisella puolella sijaitsi myös heidän omistuksessaan ollut Kahvila-Keskus / matkustajakoti. Keskuskahvilakin on purettu jo kauan sitten, ja nykyään sen kohdalla on Juvan tori Juvantien ja kirjaston välissä.

Postikorttikuva Karppasten ajalta. 1950- vai 1960-luku?

1950- ja 1960-luvun lapset ovat muistelleet nauttineensa Lottapirtillä ainakin omenalimsaa, munkkeja, lihapiirakoita ja jäätelötötteröitä. Lottapirtin vieressä oli toinenkin kioski Kustin pirtti, joten muistot eri paikkojen tarjonnasta voivat sekoittua. Kaukana kirkonkylästä asuneille juvalaisille kirkonkylällä käynti ei ollut niin helposti järjestettävä tapahtuma kuin nykyisellä autovaltaisella aikakaudella. Juvalaisilta kerätyissä muistoissa on kerrottu kirkkomatkasta Nääringiltä kirkonkylälle pyörän tarakalla 1950-luvun puolivälissä. Kirkon jälkeen kohokohta olivat Lottapirtillä nautitut tötteröjäätelöt.

Piia J. Häkkinen

Lottapirtistä lisää on Juvan lottien historiikissa:
Teittinen, Heli: Ei onnea suurempaa kuin suojata syntymämaata : Juvan lotat 1920-1944. Osuuskunta Sigillum 2010.

Einari Oravan ottama postikorttikuva Lottapirtistä. Lottajärjestön tunnus on yhä paikallaan, joten kuva on otettu ennen vuotta 1944.
Lottapirtti siintää taustalla Juvan Osuuspankin historiikin kuvassa 1960-luvulla. Keskuskahvilan valkoinen puurakennus näkyy vasemmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *