-->

Matti Kurkela
(1948 – )

Tulosta

Matti Kurkela on Nokialla vuonna 1948 syntynyt kuvanveistäjä. Hän on ylioppilas ja valmistunut restonomiksi Hotelli- ja Ravintolaopistosta vuonna 1973. Ennen päätoimiseksi taiteilijaksi ryhtymistään Matti Kurkela on työskennellyt Suomen Matkailuliitossa toimipaikkojen hoitajana vuosina 1973–1983, sekä Kilpisjärven retkeilykeskuksessa johtajana ja liikkeenharjoittajana vuosina 1983–1989. Kurkela sanoo, että kuvanveistäjäksi siirtyminen on tapahtunut valokuvauksen, kirjoittamisen ja veistoharrastuksen kautta lähes elämän mittaisena prosessina. Matti Kurkela asuu Juvalla, Hatsolan kylässä, maanläheisesti luonnon keskellä.

Kuvanveistäjänä Matti Kurkela käyttää puuta, vähäisessä määrin myös vuolukiveä. Materiaalina puu on raskas työstää ja käyttäytyy konstikkaasti. Taiteilijan työkaluina ovat lukuisat taltat sekä puuntyöstökoneet. Töiden pinta on aiheesta riippuen joko rosoisen karheaa tai silkin sileää. Lopullinen pintakäsittely voi olla petsiä tai polttoa, ”kaikkea mikä puuhun tarttuu ja pysyy”. Taiteiluun Matti ei odota inspiraatiota, vaan työskentelee duunarin lailla aamuseitsemästä kello kuuteentoista. Hän näkee, että mitä enemmän keskeneräisiä töitä, sitä enemmän valmiita sitten, kun näyttely tai muu tarve vaatii.

Kurkelalle asuminen maalla mahdollistaa vapaa-ajan viettämisen luonnon parissa, missä aistit tallentavat vaikutteita, jotka ohjaavat myöhemmin taiteellista työskentelyä. Luonto ja siihen liittyvät harrastukset, kuten erämies- ja metsästysseuratoiminta, antavat suuntaviivat niin realistisiin kuin abstrakteihinkin teoksiin. Myös ihminen, ihmissuhteet ja perhe ovat työssä tärkeitä.

Matti Kurkela kuuluu Puunkuokkijat -taiteilijaryhmään, jonka jäseniä ovat Kari Kärkkäinen, Seppo Kalliokoski ja Matti Kurkela. Kurkelan teoksia on yksityiskokoelmissa ympäri maailmaa. Teoksia on myös yritysten ja yhteisöjen kokoelmissa. Kotiateljee Hatsolassa on avoinna sopimuksesta.

Matti Kurkelan kotisivut

Teksti: Tarmo Laitinen
Päivittäneet: Kata Kähärä ja Päivi Lehmusvuori 2011

Palkintoja
Taideveiston SM moottorisahalla, 2000.
Jääveiston SM Veijo Kangasmäen kanssa, 2007.

Näyttelyt

Lukuisia yhteisnäyttelyitä.
Yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Ruotsissa.

Kirjallisuutta

Heikkinen, Antero: Sumpusta – näyttely Vinttigalleriassa. Juvan lehti 3.6.2009.

Könönen, Juha: Puutaidenäyttelyä ikävä: Matti Kurkela pystytti omaa näyttelyä Juvalla. Luontoaiheet elävät puussa. Länsi-Savo 3.10.2007.

Laitinen, Seija: Puutaiteen maailma on moninainen. Länsi-Savo 15.5.2004.

Laitinen, Seija: Puutaide maistuu ja tuoksuu. Länsi-Savo 15.5.2004.

Partanen, Jari: Puutaidenäyttelyn arvostus noussut vuosien myötä. Löytöretki kesään 2004.

Ronkainen, Matti: Luonto muuttuu taiteeksi Kurkelan Matin käsissä. Metsävaltio 1995, 2.

Runonen, Carmen: Puutaide nostaa taas päätään. Länsi-Savo 12.6.2009.

Veistoviikko viidettä kertaa. Juvan lehti 12.7.2004.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *