Teatteriryhmä Irtonaiset on juvalainen harrastajateatteri, joka toimii itsenäisenä ryhmänä. Aiemmin vuotuinen esitys valmisteltiin kansalaisopiston yhteydessä: ensin Juvan kansalaisopiston ja sittemmin usean kunnan alueella toimivan Rajupusu-opiston ja Järvi-Saimaan opiston kanssa. Ryhmän toiminta alkoi 1997. Nimi on valittu tarkoituksella monimerkitykselliseksi, ryhmään kuuluu niin miehiä kuin naisiakin. Alun perin täysin naisten kansoittamaan ryhmään tuli miesnäyttelijöitä, kun Juvan maaseutunuorten näytelmäryhmä Lava ja laari lopetti toimintansa ja harrastajat liittyivät Irtonaiset-ryhmään. Kymmenet teatterinharrastajat ovat osallistuneet Irtonaisten toimintaan, jopa alusta saakka mukanaolleitakin on yhä aktiivisessa toiminnassa.
Irtonaisten ohjelmisto on ollut monipuolinen. Se sisältää runoja, komediaa, vakavaa draamaa, lastennäytelmän ja vahvasti keholliseen ilmaisuun nojaavan kokeellisen teatterin keinoin tuotetun esityksen. Ohjelmistossa on ollut suomalaisia ikivihreitä, maailmanluokan klassikoita, sekä ryhmän ja ohjaajan, tai jopa kahden ohjaajan kanssa yhdessä luotuja esityksiä. Ohjaaja vaihtuu vähintään muutaman vuoden välein, mikä varmistaa, että ryhmän jäsenet oppivat jatkuvasti uutta ja näyttelijäntyö syvenee.
Ryhmä valmistaa lavasteet ja kokoaa puvustukset itse. Apuna on käytetty Mikkelin, Pieksämäen ja Varkauden teattereiden vuokrakalusteita ja -pukuja. Valosuunnittelun ja äänitehosteiden kokoamisen on tehnyt useimmiten ohjaaja. Esitysten valo- ja musiikkiajot on ostettu Juvan lukioteatterissa oppinsa saaneilta nuorilta. Yhteistyötä on tehty myös esimerkiksi Juvan Kamerakerhon kanssa.
Esityksissä on ollut myös elävää musiikkia. Napakymppi-esityksessä Kalle Grotenfelt lauloi ja soitti kitaraa, viulua soitti Vesa Sistonen. Omat koirat-näytelmän instrumentaalimusiikista vastasivat Ilias Efstathiou, sähkökitara ja Antti Pulkkinen, sello. Jäniksen vuosi näytelmässä koko ryhmä lauloi Juha Kaunismäen kitarasäestyksellä.
Esityspaikkoja ovat olleet Juvan kirkonkylällä monitoimitalo Sampola, Martti Talvela -kampuksen ja edeltävän koulukeskuksen auditorio, kirjasto, Partalan Kuninkaankartano ja myös Pattoin perintötalolla on vierailtu esiintymässä. Esityspaikkoina toimivat myös Hotelli Juva ja Puutaidenäyttely, joita ei enää ole. Useina vuosina ryhmällä oli kesäesitys urheiluseura Hatsolan Dynamon kesätapahtumassa Leväkön laavulla.
Irtonaiset ovat tehneet vierailuita kotipaikkakunnan ulkopuolelle. Tartuffe-näytelmällä ryhmä vieraili Rantasalmen Tornadossa ja Woyzcekilla Puumalassa. Nummisuutarit käytiin esittämässä Outokummussa saakka. Ryhmältä voi myös tilata esityksiä. Rosa Liksomin monologeista sai kätevästi lyhennelmiä tilausnäytöksiksi.
Teatteriryhmä Irtonaiset sai Juvan kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 2008. Vuonna 2017 ryhmä sai avustuksen Juva575- juhlavuoden ohjelman järjestämiseen. Juhlanäytelmä oli hyvin suomalainen road moviemainen Jäniksen vuosi.
Perustamishistoria ja esitetyt näytelmät kautta aikain
1994 – 1996 Ilmaisutaidon ryhmä – Irti kaavoista sekä Kohti persoonallista ilmaisua – kurssi. Kurssinvetäjänä mikkeliläinen näyttelijä-ohjaaja Tarja Heiskanen nyk. Pyhähuhta
1997 Marraspijoissa kansalaisopiston ilmaisutaidon ryhmä esittää Musiikkinäytelmän Neljä vuodenaikaa. Käsikirjoitus ryhmän ja ohjaus Tarja Heiskanen. Ryhmän nimi Irtonaiset keksitään.
1999 – 2000 Kantaesitys Tänne jääthän, kirjoittaja Hannele Penttinen. Ohjaus Tarja Heiskanen
2000 – 2001 Peräkylän prohveetta, Tatu Pekkarinen, ohjaus Tarja Heiskanen
2001 – 2002 Tartuffe, Moliere, ohjaus Tarja Heiskanen
2002 – 2003 Napakymppi, monologeja, Rosa Liksomin pätkiksiä, sovitus ja ohjaus Tarja Heiskanen
2003 – 2004 Pekka Töpöhäntä ja Monnin kopla , kirj. Kaija Siikala sovitus ja ohjaus pieksämäkeläisen Salaisen teatterin käsikirjoittaja ja ohjaaja Juhani Joensuu
2004 – 2005 Pöllyytyksiä. Devising –menetelmän käyttö, jossa esityksen käsikirjoitus syntyy ryhmän jäsenten yhteistyönä. Dramatisointi esitykseksi ja ohjaus Juhani Joensuu
2005 – 2006 Nummisuutarit, Aleksis Kivi, sovitus ja ohjaus Juhani Joensuu
2006 – 2007 Huuleis on hunajaa, käsikirjoitus devising –menetelmällä K.A Gottlundin elämäntarinaa ja hänen kirjoittamiaan runoja materiaalina käyttäen. Ohjaaja Juhani Joensuu
2007 – 2008 Woyzeck, Georg Büchner, sovitus ja ohjaus Mika Juusela Rantasalmen Laboratorioteatteri Fennicasta
2008 – 2009 Omat koirat, Pirkko Saisio, ohjaaja Mika Juusela
2009 – 2010 Tarinoita haudan takaa, runoteos perustuen Edgar Lee Mastersin Spoon River antologiaan. Sovitus ja ohjaus Tiina Kaila ja Mikko Moisio Laboratorioteatteri Fennicasta
2010 – 2012 Tuhopolttajat, Max Frisch, sovitus ja ohjaus Mika Juusela
2013 Kaikki sujui hyvin kunnes… , sovitus ja ohjaus Daniil Harmsin teksteistä Minna Jutila ja Nestori Välitalo Laboratorioteatteri Fennicasta. Esitys oli osa Näyttelijäntyön tekniikan laboratorio-hanketta, jonka rahoitti Rajupusu Leader ry.
2013 – 2014 Kahdeksan naista, Robert Thomas. Ohjaus teatteri-ilmaisun ohjaaja Iiris Salmela Joroisista
2014 – 2015 Bernarda Alban talo, näytelmä espanjan maalaiskylien naisista, Federico Garcia Lorca. Ohjaus ja tekstin sovitus ohjaaja Tuomo Salmela Joroisista
2015 – 2016 Väärä sänky, tarinoita Decameronesta. Kirjoittaneet Ritva Holmberg ja Mikko Viherjuuri, Giovanni Boccaccion Decamerone- tarinoiden pohjalta. Ohjaus ja näyttämösovitus Tuomo Salmela
2016 – 2017 Jäniksen vuosi, Arto Paasilinnan romaanista dramatisoinut Panu Raipia. Ohjaus ja laulujen sävellys Tuomo Salmela
2017- 2018 Mieskuiskaaja, Erkki Teittinen, prologi Reijo Honkosen pakinakirjasta Paljun melua. Sovitus ja ohjaus näyttelijä Ismo Kotro.
2018 – 2019 Vain Huovista-esitys pohjautuen Veikko Huovisen lyhyet erikoiset novelleihin. Sovitus ja ohjaus näyttelijä Ismo Kotro.
2019 – 2020 Koronakevään ohjelmassa piti olla Ammutaanhan hevosiakin. Koronasulkujen vuoksi esitykset piti perua, mutta Irtonaiset valmisti materiaalista kuunnelman.
Koronarajoitukset estivät myös kevään 2021 esityksen valmistelun.
2021 – 2022 Tarinoita autiotaloista Esitys pohjautui Fagerströmin, Rasan ja Willamon kirjaan Viimeiset vieraat – elämää autiotaloissa. Dramatisointi ja ohjaus Kirsi Talvela.
2022 – 2023 Runodraama ”Yhdessä on hyvä olla!”. Esityksessä on kahdeksan runoa, jotka ovat näyttelijöiden yhdessä kirjoittamia sekä Inkeri Pohjolan runo ”Varvas kiveen osuu”. Esitys ei ole perinteistä runonlausuntaa, vaan lähempänä monologeja ja dialogeja. Dramatisointi ja ohjaus teatteripedagogi Kirsi Talvela.
Vuodeksi 2025 on työn alla Santakujan Othello, jonka on kirjoittanut Eeva-Liisa Manner.
Kirjoittaja Brita Suokas, päivittänyt Piia Häkkinen 2024